Det är nästan direkt omodernt, dessa dagar, att köpa biljetter på resebyrå. Det är på nätet man hittar bra och billiga flygbiljetter, särskilt om man är öppen för att åka sista minuten. Det är kanske inte alla gånger som det är helt genomförbart rent praktiskt, men om man nu faktiskt har en veckas semester och är beredd att leva lite spontant, så kan det vara en otroligt ekonomisk affär att helt enkelt bestämma resmål så sent som dagen innan. Om man är beredd att leva riktigt vilt kan man till och med packa resväskan och åka ut till Arlanda eller Landvetter (eller vilken vikinga-flygplats som nu är närmast tillhands) och ta de sista minuten-biljetter som uppstått i sista sekunden. Då är risken förstås att man hamnar i Tjottahejti – men vem har sagt att man inte kan ha kul där?

Ifall man inte är lika sugen på att resa så pass impulsivt kan man surfa runt på nätet flera månader innan sitt avresedatum och med hjälp av olika smidiga tjänster jämföra de olika biljetterna som står till buds mot varandra. Det kan även vara en god idé att titta på ett gäng utländska siter för att se om de kan erbjuda reselösningar som passar en bättre än vad de svenska resesiterna gör. Sedan får du väga olika förmåner och restider mot varandra; kanske är du beredd att flyga med ett ganska litet flygplan så  länge det går fort och är billigt, eller så föredrar du bekvämlighet framför att spara in de där extra slantarna.

Kom bara ihåg att inte handla på alldeles för små, obskyra siter. Risken är att du blir blåst, så tipset är att hålla sig till de hyfsat store resebolagen på nätet, man kan ofta hitta riktigt bra biljetter ändå.