Den som söker spännande urbana miljöer och vintageaffärer får sluta läsa här. I det här inlägget kommer latten att fullkomligt lysa med sin frånvaro. Glöm shopping på centrala stråk, ölprovning på nyöppnade barer eller avkopplande spa. För nu ska vi spana in fästningar. Riktigt snygga fästningar.

Det som är så bra med fästningsturism är att fästningarna finns lite överallt i Sverige. Både i Stockholm och i Göteborg, men även i mindre orter. Vad sägs om en temaresa genom Sverige? Det är något som familjens alla åldrar kan uppskatta.Visst är Liseberg och Avenyn värt sina besök. Men för oss vikingaresenärer vill vi tillvarata lokalhistorian också. Vi har därför listat några fästingar som ligger i nära anslutning till Göteborg. Ta en dagstur med familjen!

Upplevelsemuseer

Det samtliga fästningar har gemensamt är att det utan problem går att ta sig till dem om du huserar i Göteborg. Annars skiljer de sig något vad gäller historisk betydelse, skick och vad de använts för. Oavsett vad du väljer kommer det vara värt det.

Carlstens fästning. 300 år gammal fästning på Marstrandsön. Vackert beläget gör det besöket till en minnesvärd historisk resa. Du kan ta en dagstur dit med båt.

Bohus fästning. Hette från början Bagahus, sedan Bahus och tillsist Bohus. Ligger i Kungälv och har varit under lupp för att man vill stärka turismen till fästningen. Den har blivit utsatt många gånger, men aldrig erövrad.

”Det är kostsamt med festivaler och andra stora arrangemang. I år satsar vi på att vara ett besöksmål för de dagliga besökarna. De kommer att upptäcka att det händer mer varje dag, säger Robert Hallman, verksamhetschef för näringsliv och kommunikation där även turismen ingår.” – GP.se

Oscar II Fort. Närheten till Göteborg och upplevelsemuseet gör det väl värt en resa dit. Boka tid först. Byggdes i början av 1900-talet och stängdes efter andra världskriget. Sen dess har det i princip stått orört.