Att åka på cykelsemester blir allt mer populärt, åtminstone i Sverige. Man kan antingen välja att ta med sig sina cyklar till slutdestinationen och utforska området däromkring, eller så kan man använda sig av cyklarna för att färdas hela vägen från början till slut.

En cykelsemester skiljer sig i många fall från andra typer av semestrar. Det är inte ovanligt att man associerar ordet ”semester” med vila, sol och bad, och kanske inte att trampa runt på en cykel dagarna i ändan. En semester kan dock se ut på många olika sätt, men visst finns det saker som skiljer cykelsemestern mot den traditionella charter eller campingen. Till att börja med är det viktigt att se till så att cykeln som man använder sig av är av hög kvalitet och fungerar bra för längre sträckor. Ett alternativ är att titta på utbud av Specialized cyklar och se om någon faller en i smaken. Här finns cyklar både för små och stora och som passar utmärkt för en cykelsemester.

man på cykel med bockstyrePackning och planering

Ska man ha med sig cykeln och cykla när man väl kommit till slutdestinationen så behöver man sällan fundera så mycket över packning. Ska man däremot cykla från början till slut så krävs en del planering. Här är det till exempel mycket viktigt att se till att man har hjälp av en bra ryggsäck eller cykelväska som kan hängas på pakethållaren. Det gäller dessutom att packa väldigt smart. Man ska få plats med mycket saker i ett litet utrymme. Av denna anledning rekommenderas vakuumpåsar som säkerställer mer utrymme i väskan. Vakuumpåsarna gör att man enkelt kan få plats med extrakläder, utan att behöva tumma på andra viktiga föremål.

Viktiga föremål på resan

Vad är det då som är extra viktigt att ha med sig? Kommer man att befinns sig nära butiker och affärer är det naturligtvis till fördel att lämna så mycket småprylar hemma som möjligt, åtminstone sådana som kan köpas på plats eller på vägen. I cykelväskan bör man dock ha med sig följande;

  • Extra kläder
  • Regnkappa/cape
  • Karta
  • Vattenflaska
  • Nyttiga snacks som nötter, torkad frukt
  • Power bank (att ha en fulladdad telefon är mycket viktigt)
  • Vindjacka