I Sverige dricks det en hel del öl om man jämför med många andra alkoholhaltiga drycker. Vi är, män som kvinnor, mer benägna att ta en bira på krogen än vi är att ta något så storstilat som en drink, eller ett glas bubbel.

Men en annan sak blir det när vi åker på semester. Då är det som att vi plötsligt minns att exempelvis vin är betydligt godare än slaskig öl.
Det finns visserligen mycket god öl även utomlands, exempelvis den spanska eller tyska. Men ändå tenderar svenskarna att byta ut ölen mot vin när det blir semester. Och det här beteendet tycks ännu mer tydligt ju närmare Medelhavet vi kommer. Det kan säkert hänvisas till värmen delvis; det vill säga att det är mer läskande och svalkande med exempelvis en drink eller en smoothie än det är att klunka bärs. Och sedan kanske man överhuvudtaget är mer sugen på att ta en mer ”festlig dryck”, något som innehåller paraplyer eller serveras i ett ovanligt elegant glas eller något i den stilen.

Vin har ju den mysiga funktionen att man kan droppa ned ett par bär i glaset, exempelvis en jordgubbe eller så. Den formen av lättordnad glamourkänsla är svår att producera när det kommer till öl. Bär, eller vad som helst egentligen, i öl ser mest slafsigt ut.
Så skäms inte över att du hellre dricker viner än öl när du semestrar vid medelhavet. Du är förlåten!