En vecka hit eller dit, ja det är vad vi svenskar unnar oss när vi reser utomlands. Men vad skulle man säga om att ta tjänsteledigt för att bara resa runt i ett helt år? Drömmen för vissa och stressen för andra. Du måste vara av en speciell kaliber för att orka och vilja resa så länge. Men det finns många svenskar som gör detta och de har antingen sparat speciellt för detta under sina yrkesår och sedan begett sig iväg i pensionsålder, eller så är det unga par som ser 6 månader ifrån jobbet som en bagatell. Oavsett vilken sorts resande man är så är det oerhört viktigt att förbereda sig innan.

flyg ovanför molnen

 

Det krävs en hel del planering för att det ska bli en resa utan allt för många missöden. En lång resa är nämligen beroende av att man har pengar till diverse utgifter. Det räcker alltså inte med att köpa en flygbiljett till ett land och sedan ha en liten summa fickpengar. Dels spenderar man betydligt mycket mer än beräknat och så måste det finnas en katastrofpeng att tillgå. Exempelvis så krävs det att man kan betala för den vård som kan bli aktuell, i Sverige är det gratis sjukvård men inte i så många andra länder, räkna med en hög kostnad som måste ut på plats. Den får du dock tillbaka om du tecknat reseförsäkring.

Tipsen inför resan

Utöver den självklara biten som handlar om pengar så är det viktigt att anpassa resan efter er situation. Det kan vara en annan resa som gäller för den familjen som reser med barn. Likaså för de som reser utan. Barn har både behov och rutiner som måste ses till, därför måste man göra noggranna undersökningar om vad hotellet kan bistå med och vad som krävs av er att ta med. Exempelvis så tillåter många hotell barnfamiljer att låna en barnvagn om det skulle behövas. Det innebär mindre packning att checka in och liknande. Här är några tips till småbarnsfamiljerna som ska ut på långresa via www.emeraldtravels.com:

  • Är barnet/barnen kinkiga med maten så är en utlandssemester ofta ett test på många föräldrars tålamod. Därför kan det vara smart att kolla upp maten innan ni åker och om det är någon speciellt som inte kommer att finnas på hotellet eller i affären så är det smart att ta med det själv, kolla upp vad reglerna säger om att föra in olika livsmedel.
  • Underlätta för barnen och behåll alla era sovrutiner även på semestern, ska det läsas saga så bör ni göra det här med.
  • Leksaker är både för lek och för att känna trygghet, däremot är det extra viktigt för barnet att känna att något är som vanligt så glöm inte att packa favoritleksaken. Glöm inte att kolla upp eventuella marknader som ni kan gå på och introducera nya kulturer för barnen.

Reser man med barn så är det viktigt att rutiner och invanda beteenden också får följa med på resan. Reser man dock själv eller med sin partner så är det helt klart enklare att lyckas med sin långresa utan missöden, vuxna är helt enkelt mer flexibla.