Förbi är tiderna då svenska vikingar drog till Mallorca eller Kanarieöarna. Nu är det Karibien som lockar, och vi måste tillstå att det är ganska härligt att se svenskarna förnya sig lite. Faktum är att det inte bara är svenskarna som packar väskan för att upptäcka grönare (och soligare) betesmarker, utan även andra skandinaver, så som våra kära grannar danskarna. De kallar det visserligen för Krydstogter i Caribien, men själva upplevelsen är densamme!

Det går inte att klandra någon (oavsett nationalitet) för att vilja kajka ned till Karibien och njuta av kulturen, maten, värmen och vinden. Här finns det blåaste vatten och de snabbaste båtar… Många vikingar väljer förstås just båten som förflyttningsmedel, och till och med som boende. Att kryssa runt i Karibien är inget särskilt ömkansvärt öde, och många – i synnerhet på ålderns höst – väljer att i stort sett bosätta sig där nere när vintern kommer obeveklig till Sverige.

Faktum är att prisskillnaden är ganska marginell för den som vill bo utomlands en längre tid – de är de många och korta resorna som kostar. Har man väl betalat själva biljetten är det ju oftast till och med billigare att bo söderöver än det är i förhållandevis dyra Sverige.

Det som är så härligt med att just kryssa är ju att det hela tiden pågår något utanför fönstret, och intrycken är av varierande art. Man behöver inte ligga på samma torra strand dag ut och dag in, utan man träffar många olika människor på många olika platser. Kryssningar i Karibien är bokstavligt talat det bästa av flera världar!