VästeråsgurkaVästerås är en stad som har mycket att erbjuda och brukar av många kallas för gurkstaden. Västerås är sedan länge känt för sina gurkodlingar och sin saltade och inlagda gurka, som man kan göra massor av smaskiga rätter på. Det är inte bara gurkälskare som gillar Västerås, utan hit reser allt från vanliga Svenssons till stora artister.

Västerås ligger i Västmanlands län och är Sveriges femte största stad. Västerås ligger vid Mälarens norra strand cirka 10 mil från huvudstaden. Västerås är känt för att vara en stad för gurkodling sedan flera hundra år och för leverans och export av inlagd västeråsgurka av olika slag. Vill du besöka Västerås och kanske smaka den inhemska västeråsgurkan kan du kolla in hotellivästerås.se för att veta mer om utbudet av hotell.

Västerås specialitet

Gurkorna som är så speciella för staden är en typ av mini-gurka som är perfekt för att lägga in eller sylta. Sylta är något som man gjorde mycket under 1700-talet och detta betydde att man saltade eller sockrade gurkorna för konservering. Detta är ungefär som saltgurka och ättiksgurka som idag är omåttligt populärt. Men vill man ha ett riktigt original ska man testa på västeråsgurkan. Efter första världskriget var det ett stopp på gurksaltning i staden, vilket kom igång igen i modern tid. Nu saltas västeråsgurkan åter igen i just Västerås, vilket man kan läsa mer om på västeråsgurkans egen hemsida.

Gurka är lätt att odla

Många som börjar odla västeråsgurkor eller gurkor överlag förvånas över att de är förhållandevis enkla att odla jämfört med andra grönsaker och frukter. Grönsaksodlaren Ingrid som bor i Västerås menar på att många som odlar gurka överraskas över hur stor skörden blir. Gurkväxter, som squash och pumpa också hör till, innehåller så mycket vatten att man skulle kunna tro att de behöver extra mycket vatten. Men Ingrid menar på att jämn vattning ger bäst resultat för skörden. Och närodlad gurka är populärt, det är inga problem för Ingrid att få sina gurkor sålda.

Danny Saucedo gillar gurkstadenvästerås tåg

Många gillar verkligen staden Västerås, och inte bara för dess fantastiska gurkor utan för att det är en mycket vacker och trevlig stad överlag. Det finns mycket nöjen att hitta på i Västerås och många kända artister har spelningar där. Danny Saucedo fick inviga scenen på årets Cityfestival i Västerås och skrek under framträdandet att han tycket att det var underbart att vara i gurkstaden, skriver Vestmanlands Läns Tidning. När han klev upp på Mimerscenen blev det fullt ös på en gång och Danny drog av hits som ”Brinner i bröstet och ”Hör vad du säger men har glömt vad du sa” till publikens förtjusning. Trots en lite reserverad publik till en början fick Danny med sig åskådarna en bit in i konsten, när det gungades i takt med låten ”Så som i himlen”.

Gör bostongurka av västeråsgurka

Vill man anamma mattradition från Västerås men ändå testa på något nytt så kan man testa på att göra en god bostongurka på västeråsgurka. Med västeråsgurka som huvudingrediens och annat som gul lök, syrliga äpplen, och paprika i tre färger kan man göra underverk i köket, läs mer här.