I och med Coronapandemin har mycket uppmärksamhet ägnats åt hur människor kan smitta varandra med olika sjukdomar. Saker som god hygien och social distansering betonas mer än någonsin och folk uppmanas att hålla sig hemma vid minsta symptom. Många undrar dock om det här gäller alla sjukdomar och särskilt inför resor kan det kännas lite oklart.

Oavsett vilken sjukdom det handlar om är det alltid viktigt att tänka på sin omgivning. Du vill ju inte att andra ska smittas av det du har, och därför bör du vara noga med att hålla dig informerad. Varje tillstånd är unikt och när du bokar en resa är det därför alltid smart att välja avbeställningsskydd så att du antingen kan ändra på datumen eller få pengarna tillbaka.

Resa med bältros

resaEn behandlingsbar men ofta plågsam sjukdom är bältros och den orsakas av samma virus som ger vattkoppor. Om du någon gång i livet har haft vattkoppor kan du drabbas av sjukdomen och det kan gå många årtionden innan den bryter ut. Symptomen är till en början huvudvärk och känslig hud och utvecklas efter några dagar till vätskefyllda blåsor. Sjukdomsförloppet kan vara i ett par veckor till ett par månader men vissa upplever smärta en lång tid efter att den gått över. I en artikel i Aftonbladet beskrivs den som allt från en brännande känsla till ren helveteseld. Om du avbokar din resa är det därför en god idé att flytta fram resetillfället en bra bit så att du kan få behållning av din semester.

Avboka tills du är smittfri

Bältros smittar framför allt genom den vätska som blåsorna innehåller och alla kläder, textiler och säten som du har kommit i kontakt med bör undvikas av andra. Därför bör du inte flyga om du har drabbats, men om du ändå skulle göra det ska du vara noga med att täcka blåsorna helt. Smittrisken försvinner när din hud är helt läkt, men sjukdomen kan komma tillbaka i framtiden.

Vissa människor löper högre risk att få bältros och vattkoppor, särskilt personer med nedsatt immunförsvar som därmed är mer utsatta. Det finns vaccination idag men även om du skulle drabbas finns det behandlingar som kan hjälpa avsevärt. För att skydda dig själv och andra är det dock viktigt att inte föra smittan vidare och därför är det alltid bäst att vänta med resan.