Gillar du att resa? Grattis! Men du är absolut inte ensam om den saken. För vi svenskar har en otrolig längtan av att fara iväg och se nya spännande platser, eller kanske åka tillbaka till den härliga hotellen på den där spännande Grekiska ön vi alltid åker till. Ja, vi är ett resande folk med andra ord. Och det är en fin egenskap som vi människor har: att vilja ta sig ut och uppleva världen och samla på sig fina minnen vi kan ha och njuta av. I vissa länder behöver man ansöka om ett visst visum för att få komma in i landet. Men om du är innehavare av ett svenskt pass så toppar du listan av länder du kan besöka utan att behöva ansöka om ett visum. Du kan åka till så många som 173 länder med enbart ditt pass. Dock blir det krångligare om du planerar in en resa till Indien:

”Ett land som däremot gjort det krångligare för bland annat svenska turister är Indien. Sedan den 1 oktober gäller nya regler med biometrisk visumansökan, där bland annat fingeravtryck och ansiktsscanning ingår. Svenska medborgare bosatta kring Mälardalen måste därför personligen ta sig till Stockholm för att fylla i visumansökan och lämna in sina pass.”

Planera resan i tid

Men, låt inte ett visum få förstöra resan utan det handlar bara att vi ska vara ute i god tid för att alla förberedelser inte ska bli komplicerade. Detta gäller allt från att boka till att packa och att framförallt kolla upp ås du har ett giltigt pass. Detta är något som vi kan vara mindre bra på – även om vi reser mycket.