Att reslusten smyger sig på är inte konstigt. Men för att resa utomlands är det viktigt att du vidtar alla åtgärder du kan för att inte riskera att smittas av coronaviruset. Glöm inte heller att ta ett negativt coronatest innan du åker.

Coronaviruset härjar fortfarande runt i världen och att resa är inte helt riskfritt ännu. Många länder kräver ett negativt coronatest innan du får komma in i landet. Hos carelab.se kan du göra ett PCR-test eller ett antigentest och få ett reseintyg. Du kan göra ett test alla dagar i veckan och du kan få provsvar samma dag. Det tar oftast 4-12 timmar innan du har ditt provsvar.

Ha en bra försäkring

När du ska ut och resa är det viktigt att du håller dig uppdaterad kring vilka restriktioner och regler som gäller på resmålet och i Sverige eftersom de snabbt kan ändras. Om du beslutar dig för att resa utomlands är det viktigt att förbereda din resa.

Tänk på att ha en extra stor reskassa för eventuella förseningar och oförutsedda utgifter. Något som är extra viktigt i dessa tider är att ha en bra reseförsäkring. Om du tycker att det känns lite osäkert att resa nu kan det vara klokt att avstå från att resa tills smittspridningen är lägre och fler är vaccinerade.

Förberedelser inför resan:

  • Ta ett PCR-test eller antigentest.
  • Ha extra pengar.
  • Planera resan noggrant.
  • Ta med handsprit och munskydd.
  • Res inte om du har förkylningssymptom.
  • Håll en armlängds avstånd till okända människor.
  • Se till att ha en reseförsäkring.

Viktigt inför flygresan

När du reser med flyg är det viktigt att du tar med dig munskydd. Det är inte alltid det finns att köpa på plats. Tänk på att komma i god tid till incheckningen eftersom social distansering gör att allt tar längre tid. Ett tips är att checka in online om det går. Håll avstånd till andra resenärer. Om det är möjligt är det bra att tvätta händerna ofta. Om det inte går är handsprit ett bra alternativ. För att minska risken att smittas på planet är det bra att sitta på din plats största delen av flygtiden. Du exponeras minst för andra människor om du sitter vid fönstret på flygplanet.