En av de roligaste sätten för svenskar att resa på torde vara genom det klassiska tågluffandet. Europa gör sig synnerligen bra för tågluffande, av många skäl.

– Man kan göra sig förstådd i de flesta länder, trots att man inte talar språket som invånarna gör. Detta för att engelskan är så pass utbredd, och att de flesta behärskar språket.
– Vädret, särskilt i de södrare delarna av kontinenten, är behagligt och friskt. Det blir aldrig riktigt hett som i Afrika, men det blir oerhört behagligt med drömtemperaturer på runt 25 grader.
– Människorna är väldigt olika varandra och man kan lära sig mycket genom att resa antingen kors eller tvärs (eller både och) genom världsdelen.
– Även kulturerna hinner skilja sig väldigt mycket, trots att man inte färdas särskilt långa sträckor. Förflytta dig från Ryssland till Island och därifrån till Grekland och sedan till Tyskland, så förstår ni vad jag menar! Man möter en viss sorts människor på hotell i Lübeck och en annan sort på stranden i Italien, liksom.
– Det är billigt. Tågluffande är förmodligen det absolut billigaste sättet att ta sig fram på, och om man har ett respass i form av ex. Interrail går det extra bra.

Frågan är egentligen bara: Vad väntar du på?