Att besöka Afrika och Tanzania är något som nog många vill uppleva, speciellt när det kommer till att få se the big five.

I Afrika finns the big five och det är det nog ingen som missat, och safari i Tanzania eller i Kenya ger störst chans för nyfikna turister att se alla fem. Men något som man ska bära med sig i minnet är att en av dessa fem stoltheter under de senaste fem åren minskat i antal med hela 60 procent, nämligen elefanten – så om du vill ha möjlighet att se elefanter i det fria är det hög tid att ta dig ner till kontinenten. I en nyhetsartikel i tidningen Hufvudstadsbladet skriver man bland annat om hur myndigheternas siffror i Tanzania visar att landet har förlorat tiotusentals elefanter under det senaste årtiondet. Rent konkret visas att antalet elefanter gått från att ha varit över 109 000 år stycken år 2009 till att sjunka till cirka 43 000 i fjol, och det är oroande menar organisationen Traffic som arbetar med att övervaka handeln med vilda djur. Men trots detta är landet väl värt ett besök – speciellt nu som man satsar på såväl turisterna som på den inhemska befolkningen genom att storsatsa på infrastrukturen.

”I Tanzania planeras nu det största infrastrukturprojektet sedan självständigheten. En ny järnväg ska förse hela Östafrika med bättre transporter, en absolut nödvändighet för en region i stark tillväxt” läs mer om detta hos Sveriges Radio.

http://www.dreamstime.com/-image15797264

Tips: För den som inte vill åka så lång för att upptäcka Afrika och Tanzania finns ett annat resmål, nämligen Falserbo i Skåne. Här visas nämligen Lena Björns utställning ”Tanzania bakom plexiglas” vars verk inspirerats av hennes tid i landet och nu visas under tre veckors tid vilket du kan läsa mer om här hos Sydsvenskan.