Västmanland är ett landskap med mycket att se och uppleva. Det mest kända är väl Sala silvergruva men du hittar också spökslott, modelljärnväg och bil- och teknikmuseum. Miniature Kingdom försöker numera konkurrera med Dalsland om epitetet ”ett Sverige i miniatyr”, fast på ett lite annorlunda sätt.

Västerås är residensstad och att staden kallas för gurkstaden Västerås är väl välkänt. Det beror på att Västeråsgurka började odlas här 1741 efter en stor brand. Gurkan passade utmärkt att lägga in och så fortsatte det.

Slott där det spökar

Engsö slott ligger på Ängsö i Mälaren inte så långt från Västerås. Det är ett lite mindre slott som mer påminner om en herrgård. Det omnämndes första gången i slutet av 1100-talet i ett kungabrev. Här finns det flera spöken, både människor och djur som du kan träffa på.

Besök den välkända Sala silvergruva

I Sala silvergruva har det brutits silver under hundratals år. Gustav Vasa kallade gruvan för Svea rikes skattkammare, något som gäller än idag. Halva gruvan är numera vattenfylld men det ska finnas ett kungligt sigill nere i djupet någonstans, skriver Jakob Odelstad i SVT nyheter.

För att hitta detta och andra skatter har föreningen Sala silvergruva dykklubb genomfört dykningar i flera år.

Modeller för den som har barnasinnet kvar

Älskar du modelljärnvägar och modellbyggen ska du absolut besöka Miniature Kingdom. Här finns delar av Sverige från Bodens fästning ner till Kungsör modellerat tillsammans med 600 meter räls och 25 tågset. Det har nu också påbörjats en utbyggnad av södra Sverige. Ett spännande besök som lockar fram barnet inom dig.

För lite äldre barn (vuxna män kanske) är ett besök på Bil & Teknikhistoriska samlingarna i Köping ett måste. Här kan du se legendariska märken som Bugatti, Panhard-Levassor och Voisin. Eftersom det är ett levande museum kompletteras det med inlånade bilar, både privata och från andra museer, och de byts ut med jämna mellanrum.

Det finns mycket mer att se och uppleva i Västmanland och hela landskapet är väl värt ett besök!