Snart är det dags att börja planera sommarens resor, och kanske vill du i år skippa den slentrianmässiga trippen till Grekland eller Italien och i stället upptäcka ditt hemland Sverige. Vi har tidigare skrivit om allt från Göteborg till Östermalm, men det finns en plats som du bara måste upptäcka. Det är Höga Kusten.

höga kusten bronVärldsarvet Höga Kusten är en plats som bara måste beskådas och upplevas, och under sommaren är det en av de absolut vackraste platserna i hela Sverige. Området sträcker sig mellan Härnösand i söder till Örnsköldsvik i norr, och däremellan finns det så mycket vacker natur att uppleva att det knappt är sant. Vi tänkte gå igenom några av de guldkorn som finns i det vackra Höga Kusten som du absolut inte får missa.

Skuleberget/Skuleskogens Nationalpark

Mitt i hjärtat av höga kusten ligger Skuleberget med den omliggande Skuleskogens Nationalpark. Berget och det omkringliggande landet har stigit upp ur havet allt sedan den senaste istidens tjocka istäcke släppte, och än idag reser sig berget upp ur havet med ca 1 cm landhöjning per år. På Skuleberget kan du åka skidor på vintern, och på sommaren kan du ta dig an någon av de klätterleder som tar dig upp till toppen längs bergets branta sida. Det finns också långa vandringsleder i nationalparken att ge sig iväg på, och en vandring genom Skuleskogens nationalpark är en underbar upplevelse för både den vana vandraren och den om inte är lika van.

Rotsidan

Rotsidan är en kuststräcka vid havet som verkligen visar upp en unik sida med sina vidsträckta hällar av diabas som har formats och förändrats av den passerande inlandsisen. Fyra kilometer lång och med varierande bas av hällar och klapperfält är det en vacker plats att besöka för att ha en picknick, för att vandra en sväng eller bara för att få uppleva naturen och känna den salta blåsten från havet. En solig dag är det utmärkt att ta med sig en stol och slå sig ned i solskenet och njuta av ljudet från havet och värmen från stenarna.

3259242-norrfallsviken-hoga-kusten-1988Norrfällsviken

Den här vackra gamla fiskebyn är en plats man inte får missa på sommaren. De många hamnbodarna och fiskebåtarna som ligger förtöjda där berättar om den tidigare fiskarkulturen som lever kvar, och här kan du äta väl tillagad nyfångad fisk eller köpa vackert konsthantverk av lokala konstnärer. Att ta sig en vandringstur genom Norrfällsviken för att avsluta med ett dopp vid den lilla stranden är en härlig syssla för en lat dag.

Minnena från Ådalen 31

Ådalshändelserna som inträffade år 1931 när arbetare strejkade för högre löner har verkligen gjort ett avtryck i historien, då militären sköt ihjäl fem personer som gick i demonstrationståget. Det finns minnesmärken och man kan själv gå den väg som demonstrationståget gick, från Frånö Folkets hus till Lunde där de möttes av militären som kallats in. För den historieintresserade är det ett måste att se den här platsen.

Detta är bara några av de saker man kan se och uppleva i Höga Kusten, vårt förslag är att du besöker turistbyrån i antingen Kramfors eller någon annan av städerna som finns i Höga Kusten och får personliga tips på vad du kan se och uppleva.