Har du besökt Sveriges södrast belägna norrländska stad? Om inte kanske det den här sommaren är dags för ett besök i mångas favorit-turistmål i mitten av Sverige. Sundsvall stad har mycket att erbjuda i form av vacker arkitektur och sysslor som passar för barnfamiljer, yngre par och äldre. I närheten ligger dessutom vackra Höga kusten.

Sundsvall hör formellt sett till Norrland, många Sundsvallsbor skulle inte vara sena med att påpeka att orten är belägen nästan exakt i mitten av Sverige. Med det sagt räknas Sundsvall som en av Norrlands centralorter, och som sådan har den mycket att erbjuda både i staden och i sin närhet. Varför inte ta en vecka i sommar och bo på Baltic Hotell i Sundsvall och ta del av allt som finns där? Här följer några tips.

Sundsvalls vackra centrum

centrumPå papperet är Sundsvalls tätort den 21:a största i landet med sina nästan 60 000 invånare. Staden ligger på bekvämt avstånd från fina områden som Höga Kusten och med ett flertal attraktiva platser att besöka både i och runt kommunen. Stadens centrum domineras av vackra byggnader i sten. De flesta av dem är byggda efter den så kallade Sundsvallsbranden som drabbade staden 1888. Efter branden påbörjades en enorm återuppbyggnadsfas finansierad av rika byggherrar. Det gav en stadsbild full av detaljrika fasader och putsarkitektur. Väl värt ett besök. För barnfamiljer som råkar befinna sig i Sundsvall när det regnar tipsar Aftonbladet om aktivitetsparken FREEMOVR. Där finns allt från trampoliner till hinderbanor anpassat för olika åldersgrupper och fysiker. Du kan utmana familjemedlemmar och vänner på exempelvis parkour eller andra fysiska aktiviteter.

Friluftsliv i närheten

skogOm ni är intresserade av friluftsliv är Norra Berget ett hett tips, ett av Sundsvalls populäraste turistmål. Det hittar ni ungefär 1,5 kilometers promenadväg från Sundsvalls centrum. Där finns ett flertal aktiviteter att ta del av som passar olika åldersgrupper. Främst bland dem är förmodligen friluftsmuseet. Nu är det lätt att tro att friluftsmuseet helt och hållet kretsar kring friluftsliv, vilket det vill viss del gör. En bättre jämförelse vore dock att likna det vid Skansen i Stockholm. Där finns därför lite av varje: kulturhistoriskt intressanta byggnader, butiker, fick, viss djurhållning och annat.

Närheten till Höga kusten

Sundsvall ligger nära ett av Sveriges mest natursköna och turistvänliga områden: Höga kusten. Det var i samband med den senaste istiden som det i området skedde en markhöjning med nära 300 meter. Det gav som resultat en ovanligt högt belägen kustremsa, vilket i sig är en anmärkningsvärd upplevelse. Idag är det ett av Sveriges mest välbesökta områden. Nu har det dessutom startats en hel serie nya busslinjer i trakten vilket gör det enklare att ta sig fram där om du saknar bil. Här finns vackra turistmål som exempelvis ett flertal fiskelägen, naturområden som Skuleskogen, såväl som badstränder och mycket annat. Perfekt för dagsutflykter med Sundsvall som utgångspunkt.

Sundsvall är helt enkelt ett perfekt resmål. Särskilt under en sommar som präglas av coronavirusets härjningar. Förutsättningarna blir knappast bättre för att upptäcka vad Sveriges mittpunkt har att erbjuda.