StrandvägenEn sökning på Google på hotell Östermalm ger 2,1 miljoner träffar. Om man istället söker på hotell Södermalm får man ungefär 900 000 träffar. Det finns med andra ord en hel del hotell att välja mellan i den stadsdel som kanske mest förknippas med den allra översta överklassen, men som alltid varit betydligt mer mångfacetterad än så. Man får inte glömma bort att Jan Guillou bor på Östermalm.

Sevärdheter på Östermalm

Östermalm förknippas dock inte i första hand med sevärdheter, men de finns där, och det är en av de främsta anledningarna till det stora antalet hotell i just denna stadsdel. Visst är Östermalm på sätt och vis Sveriges ekonomiska centrum, och Stureplan är Sveriges nöjescentrum, men allt på Östermalm handlar inte om pengar. Här finns flera muséer som Armémuseum, Musikmuséet och Historiska muséet, och det är inte heller långt till Djurgården, som stoltserar med Vasamuséet, Skansen och Thielska galleriet. Nationalmuseum och Moderna Muséet ligger inte heller mer än en promenad bort, oavsett var på Östermalm man bor.

Hotellbarerna

Precis som det mesta annat i denna stadsdel visar hotellen på Östermalm upp en imponerande bredd: från stora kedjor till små, intima familjehotell. Många hotell, exempelvis Story på Riddargatan, har barer som är uppskattade vattenhål även för många stockholmare. Som tur är har ljudisoleringen gjorts med detta i åtanke.

Över huvud taget är hotellbarer en speciell kategori när det kommer till svenska barer. Ingen kommer att titta snett på en ensam person i en hotellbar, och konversationen flyter oftast lättare här än på andra ställen. Detta gäller inte minst på Östermalm, som är en av Stockholms allra mest kosmopolitiska stadsdelar.