Reseexperter har spått årets trender vad gäller resande. Det ser ut som att vi blir mer självständiga i vårt resande och vill ha mer genuina upplevelser. Vad gäller resmål lockar Asien men även europeiska storstäder som London, Barcelona och Paris fortsätter vara favoriter.

4887684-avro-rj100

I Dagens Nyheter kan man läsa om fyra resetrender som kommer vara heta i år. En utav dessa är att vi rör oss bort från modellen med paketresor och gör egen research om resemålen i större utsträckning. En annan trend är att vi vill ha en mer genuin upplevelse när vi är ute och reser. Vi vill gärna äta hemma hos lokalbefolkningen och inte nödvändigtvis på en turistig restaurang. Det har till och med startats hemsidor där lokalinvånare erbjuder matlagningskurser och middagar hemma hos sig själva.

Asien eller Europas huvudstäder

Vad gäller var man ska åka i år är det bland annat Asien som gäller. Japan lockar fler eftersom yenen sjunkit i värde och utländska besökare nu har råd att åka dit. Även Singapore lockar med sitt 50-årsjubileum som självständig stat. Detta kommer att firas rejält och turisterna är inte sena att haka på. Tittar man på de europeiska ständerna som är populära i år, är som vanligt Barcelona en av favoriterna. Åker man inte dit med familj eller vänner, kanske en konferensresa till Barcelona kan vara det perfekta alternativet. Förra året och även i år är städer som London, Paris, Berlin och Amsterdam även populära att besöka. Vår egen huvudstad kom sjua på listan över de populäraste städerna förra året, vilket innebär att man egentligen inte behöver åka speciellt långt på sin resa. Läs mer.

Spanien vill svenskarna till

Vi har nämnt Barcelona och just Spanien är faktiskt det resmål som flest svenskar vill till.

”Glöm snacket om att Solkusten, Mallorca och Kanarieöarna är ute – ser man till antalet resor dominerar Spanien lika mycket i dag som för 10 år sedan.” Detta skriver Göteborgs-Posten.