Det finns många skidorter som vi svenskar tycker om att besöka när vi ska snöra på oss skidorna och åka lite utför. Men en del orter är mer tillgängliga än andra – till Åre, Sälen eller Vemdalen kan de flesta ta sig, men en av de nyaste skidorterna kommer man inte in i lika lätt. Den ligger nämligen i Nordkorea.

nordkorea skidbacke

Bild från SvD

Dagens Nyheter rapporterade förra året om att det i Nordkorea håller på att byggas en lyxig skidort. Men det är inget som riktar sig direkt till lokalbefolkningen, med tanke på att endast 0,02 procent av de 24 miljoner människor som bor i Nordkorea någonsin har åkt skidor. Det är ganska stor skillnad från skidåkandet i vårt avlånga hemland Sverige, där ett nytt skidpaket ses som något av det finaste man kan ge en annan person. Men varför ska en diktatur bygga en stor lyxig skidort? Ja, det kan man fråga sig. FNs sanktioner gentemot landet har gjort att det har varit svårt för dem att köpa in utrustning som behövs för anläggningen, till exempel så:

  • Stoppade Schweiziska myndigheterna ett företag från att sälja skidliftar till diktaturen
  • Franska lifttillverkare har vägrat leverera till Nordkorea
  • Österrike följde sina grannländers exempel och vägrade även de att leverera

Kim Tae Yong, chef för skidsatsningen tog dock det hela med ro, och enligt Washington Post ska han ha sagt att:

Om vi kan bygga kärnvapen och raketer kan vi nog bygga en skidlift.

Och han har väl ändå en poäng med det. Men Sverige har inte varit lika ståndaktiga som de andra europeiska länderna, och man kan i Expressen läsa om hur svenska snökanoner siktats i backarna. Närmre bestämt är det tillverkaren Areco det handlar om, men företagets VD Johan Erling säger att de inte har någon aning om hur snökanonerna hamnat där, då de inte har sålt några snökanoner dit.

Hur det än ser ut så verkar de få igenom sin skidanläggning, som förmodligen kommer ha väldigt få besökare. Inte bara för att så få nordkoreaner besitter förmågan att åka skidor, utan även för att det inte direkt är ett semesterparadis som man i första hand väljer att boka sin skidresa till. Nej då är nog en flygresa till Alperna ett bättre alternativ för den skidsugne.